Piemontitt – Frei

Piemontitt – Frei
Piemontitt er et rødfarget, manganholdig mineral i epidot-gruppen. Som alle mineraler i epidot-gruppen inneholder Piemontitt silikat og har formelen {Ca2}{Al2Mn3+}(Si2O7)(SiO4)O(OH). Piemontitt ligger i epidot-gruppen som en manganholdig zoisitt. En annen variant av manganholdig zoisitt er mineralet Thulitt, vår egen «nasjonalstein». Piemontitt har oftere en mørkere rødfarge enn thulitten fordi den inneholder mer mangan. Det hender også at thulitt og piemonitt opptrer sammen.

Piemontitt var kommunestein når Frei var egen kommune. Navnet har den fått fra regionen Piemonte i Italia der den først ble beskrevet av svensken Axel Fredrik Cronstedt helt tilbake i 1758. Han ga den navnet «röd Magnesia». Etter hvert fikk den dagens navn etter den italienske skrivemåten av Piemonte, som passende nok betyr «ved foten av berget».

MER:
SNL: Piemontitt
Mindat.org: Piemontite
Wikipedia: Axel Fredrik Cronstedt

pn-0158-piemontitt-frei

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s