Charnokitt – Farsund

Farsund charnokitt
Farsund charnokitt er en Farsunditt. Farsunditt er en type granitt som dominerer området fra Farsund og nordover i heilandskapet. Den består av kvarts, feltspat og glimmer og i tillegg kjennetegnes den ved å inneholde pyroksen. Granitten ble gitt navnet farsunditt av professor C. F. Kolderup i 1897. Farsunditt er fylkesstein i Vest-Agder, og foruten Farsund charnokitt  regnes også Kleivan granitt og Lyngdal hornblende granitt inn under denne betegnelsen.

Farsundittene oppstod som en del av det yngre, svekonorvegiske grunnfjellskjold i Sør-Norge. Dette ble dannet for rundt enn en milliard år siden (mellom 1050 og 900 millioner år siden) som ett resultat av at de to kontinentene Amazonia og Baltika kolliderte og dannet superkontinentet Rodinia. Under kollisjonene trengte smeltet granitt opp fra jordens indre og dannet fjellkjeder som siden er tært ned igjen.

farsund-ch

MER:
NGU: Kleivangranitt
UiO: Fylkesstein
Wikipedia: Svekonorvegiske grunnfjellsskjold
Falkum mfl.(1979): The intrusive granites of the Farsund area
Falkum (1998): NGU-bulletin 434
Wilson & Annis: Granitkomplekset ved Farsund
Falkum & Petersen: A three-fold division of the ‘Farsundite’…
Rapakivi: Den Sveconorvegiske Orogenese

pn-0166_farsund-charnockitt

2 kommentarer om “Charnokitt – Farsund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s