Kvartsitt – Øynaheia

Kvartsitt
Skal man gå på ski på Sørlandet er heilandskapet rundt Froland perfekt. Og her er Øynaheia et vintereldorado med flotte preparerte skiløyper både for skøyting og klassisk, og ifølge Froland kommune, muligens det beste på Sørlandet. Skiløypene går i fint og variert terreng med en høyde på rundt 300 m over havet.

Å forme ett slikt terreng tar tid. Lang tid. Faktisk kan man si at det tar over 1.000 millioner år. Heilandskapet er det (foreløpige) lokale resultatet etter den svekonorvegiske fjellkjedefolding som startet for over 1.000 mill. år siden. I dag kalles resultatet av denne fjellkjede-foldingen for det sør-norske grunnfjell.

Øynaheia ligger i den delen av det sør-norske grunnfjell som av geologer kalles Bamble-feltet. Bamble-feltet strekker seg langs kysten fra Langesundsfjorden i nordøst til Kristiansand i sørvest. Feltet grenser i nordvest mot Telemarksfeltet og i øst mot Rognsåsens kambrosilurske rygg i østre Bamble kommune, som er den sørvestligste buffersonen mot Oslofeltet. Kjent fra området er cordieritt (solstein), antofyllitt, kvartsitt og andre tungt omdannede bergarter, samt gneis, amfibolitt, gabbro og noe yngre granitt (som Grimstad– og Herefoss-granittene). Mest omdannet er de eldste bergartene vesentlig øst i feltet, med granulittiske og charnockittiske typer («arendalitt»).

Bamble
Geologisk kart over Bamble sektoren med de geologisk enhetene: 1 · Gjerstad øyegneis og  Morkheia monsonitt, 2 · Hovdefjell-Vegårshei øyegneis, 3 · Ubergsmoen øyegneis, 4 · Gjeving øyegneis, 5 · Vimme amfibolitt, 6 · Jomåsknutene gabbro, 7 · Blengsvatn gabbro, 8 · Nidelva kvartsitt kompleks, 9 · Herefoss granitt, 10 · Grimstad granitt, 11 · Kyst-kvartsitt komplekset. (Fritt etter: The Bamble Sector, South Norway: A review; Timo G. Nijland, Daniel E. Harlov, Tom Andersen)

Berggrunnen har stor likhet med den man finner ved Kongsberg, og man slår gjerne de to områdene sammen under navnet Kongsberg-Bamblefeltet.

Som nevnt består området av en rekke forskjellige metamorfe bergarter, inkludert kvartsitten fra Øynaheia. Kvartsitt er en hard bergart som opprinnelig har vært sandstein. Sandstein konverteres til kvartsitt gjennom påvirkning av temperatur og trykk, vanligvis relatert til tektonisk kompresjon i forbindelse med fjellkjedefolding, akkurat som her. I og med kvartsitten er så hard er den fin og bestandig til bruk som bygningsstein, til trapper, grunnmur og annet. Steinproduksjon i Øynaheia har i stor grad handlet om helle-produksjon av kvartsitten til bruk som naturstein. Lokaliteten er fin til dette da kvartsitten er steilt stående, skifrig og spalter i forskjellige tykkelse. I tillegg blir det produsert noe pukk.

Av de litt mer sære geologiske trekk er Bamble-feltet en av verdens klassiske lokasjoner for amfibolitt- til granulitt overgangssoner. Feltet var sentral for oppdagelsen av CO2-dominerte væskeinneslutninger i granulitt-struktur gjort av Jacques Touret på slutten av 1960-tallet.

MER:
NGU: Forekomstområde 919 – 611
NGU: Forekomstområde 0919
SNL: Kvartsitt
NGU: Kongsberg-Bamble formasjonen
NGU: Bambleformasjonen 
The Bamble Sector, South Norway: A review (pdf)

pn-0163-kvartsitt-mjavatn

En kommentar om “Kvartsitt – Øynaheia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s