Rubin – Froland

Rubin
Rubin er en rød varietet av mineralet korund. Rubin består av aluminiumoksid og bittesmå mengder av andre oksider. Det er disse små spormengdene av kromoksid og jernoksid som gjør at steinen får den vakre fargen. Klare rubiner hører til de vakreste, mest sjeldne og kostbare edelstener. Sammen med diamant og smaragd regnes korundene rubin og safir som verdens mest verdifulle edelsteiner (i dag brukes navnet safir om alle andre smykkesteinskvaliteter av korund enn rubin).

Det er gjort funn av rubiner i Norge, spesifikt i Froland på Sørlandet. Denne forekomsten ble oppdaget i 1956, da en lokal mann observerte noen uvanlige røde krystaller. Funnet viste seg å inneholde purpurr-røde krystaller av en uvanlig større. Dessverre var krystallene for uklare og oppsprukne til å kunne regnes som edel rubin, selv om Frolands-rubin likevel er ettertraktet blant samlere. Korund-forekomsten ligger i en 2 m bred sone i lys gneis ved Kleggåsen nær Froland gård. Det korund-førende laget kunne følges over minst 30 m og kunne ved første øyekast se pegmatittisk ut. En rekke andre mineraler ble funnet i den samme gneis-sonen: Oligoclas (feltspat), beryl, kyanitt, sillimanitt, turmalin, rutil, fuchsitt og volkonskoit (Cr. holdig leirmineral). De fleste korund-krystallene viste kun enkle krystallformer som mindre enn l cm tykke hexagonale plater. Enkelte krystaller var over 10 cm i diameter. Flere steder i forekomsten fantes mest uregelmessige masser og røde, små korn.

Se også smaragd og diamant i fra Norge.

MER:
UiO: Korund
UiO: Rubin
SNL: Rubin
Wikipedia: Rubin
NAGS: Rubiner i Norge

pn-0162-korund-froland

En kommentar om “Rubin – Froland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s