Rombeporfyr – Horten

Rombeporfyr
Rombeporfyr er en lavabergart med lyse feltspatkrystaller i en finkornet masse. Fargen er rødbrun og lett kjennelig med de gulhvite rombene.

I Vestfold ble en lavastrøm avsatt i gjennomsnitt hvert 250.000 år, noe som resulterer i en 3500 meter tykk sekvens av hovedsakelig vulkansk materiale. I Oslo-området, ble lava avsatt i gjennomsnitt hvert 800.000 år. Nær 50 lavastrømmer er kartlagt, hvor rombene i hver lavastrøm har sin egen karakteristiske form og farge. De har fått navnene RP1, RP2, osv.

Porfyr er en betegnelse på magmatiske bergarter som inneholder større korn av enkelte mineraler, særlig feltspat, kvarts eller granitt, i en finkornet grunnmasse. Den finkornede grunnmassen stammer fra vulkanutbrudd. Porfyrisk struktur er karakteristisk for lavaer og gangbergarter, og de store kornene i bergart kalles fenokrystaller. For rombeporfyren har krystallene selvfølgelig også navn etter formen, rombe.

Fenokrystallene er utskilt ved langsom avkjøling av magmaet i dypet, mens den finkornede grunnmassen er oppstått ved rask avkjøling etter at magmaet er presset opp i en sprekk i jordskorpen eller har nådd jordoverflaten. Denne forskjellen på «størknetid» gjorde at de enkelte krystallene fikk god tid på seg til å vokse seg store. På grunn av lang «størknetid» ligger krystallene i samme mønster (krystallstruktur) og de har omtrent samme størrelse.

Se også rombeporfyrene fra  SlagentangenNittedalLunner og Skoppum.

MER:
SNL: Rombeporfyr
Geocache: Rombeporfyr
Wikipedia: Rombeporfyr
UiO: Rombeporfyr

pn-0160_rombeporfyr-skoppum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s