Kleberstein – Marker

Kleberstein
Kleberstein finnes over hele Norge, og visstnok er det forekomster av kleberstein i alle fylker bortsett fra Vestfold og Vest-Agder. Norske fjell har mange rester av bergarter dannet under havbunnen. Disse er svært rike på jern og magnesium og under omdannelsen (metamorfosen) ble serpentinitt eller kleberstein resultatet.

Rundt om i lander er det tydelige spor etter gammel drift av kleberstein, noen helt tilbake til eldre jernalder. De fleste av disse gamle klebersteinsbruddene er vernet som kulturminne. Denne klebersteinen er fra Solerudberget i Marker, Østfold, og her utgjør kleberstenskroppen en markert, nærmest sirkelrund høyde i terrenget. Bergarten varierer sterkt og det er ikke mange steder kleberen er av god kvalitet. Over kleberen ligger ei kappe av serpentinitt som har forhindret kleberen i å forvitre. Hele det blottede området med kleber og serpentinitt er ca. 50 m i diameter. Fra denne forekomsten har det gått jernbane ned til Store Lee, hvor blokk er blitt lastet på båt. Her ligger fremdeles et lager av kleberstensblokk igjen. Store Lee hadde også dengang det var drift her (for ca. 100 år siden) forbindelse til sjøen med sluser. Jernbanens lengde var ca. 600 m.

Se også klebersteinen fra Otta.

MER:
NGU: Forekomst nr.604 i Marker
NGU: Kleberstein
Wikipedia: Kleberstein
SNL: Kleberstein

pn-0156_kleberstein-marker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s