Tillitt – Moelv

Moelvtillitt
Moelvtillitt er en sedimentær bergart som har oppstått ved forsteining av morene. Morenen ble avsatt i Hedmarksbassenget og bestod for det meste av leire og sand/grus. Tyngden av disse avsetningene som ble liggende over morenen førte til at trykk og temperatur økte, og morenemassene ble presset sammen og forsteinet til ett konglomerat. Ved beskrivelse av denne type konglomerat så man at det lignet til forveksling på hard morenejord, og bergarten fikk da navnet tillitt som har skotsk opprinnelse og betegner nettopp en steinrik jordart. Moelvtillitten er geologisk en egen formasjon, Moelvformasjonen, og er en del av Hedmarkgruppen.

Moelvtillitten ble dannet for rundt 620 millioner år siden, og mye har skjedd etter dette. Den fikk etterhvert en overdekning av andre bergarter og den har blitt med som en del av ett skyvedekke under den Kaledonske fjellkjedefolding bare for å nevne noe.

Gjennom millioner av år med erosjon i form av blant annet flere istider, har de overliggende bergartene blitt slitt bort, og moelvtillitten har kommet frem i dagen igjen.
Steinmaterialet i Moelvtillitten er kantete bergartsbruddstykker som varierer i størrelse fra blokker over en meter i diameter til grus og sandkorn. Flere steder kan man i dag se Moelvtilitten og det er også et område ved Moelven Brygge som er fredet.

Varangeristiden; jorden ble under siste del av prekambrium rammet av to istidsperioder. Forsteinete istidsavsetninger fra den siste av disse istidene, Varangeristiden, er bevart i Finnmark og i Sør-Norge.

MER:
Hedmarkgruppen
NGU: Moelvtillitten
Geoforskning: Moelvtilitt
UiO: Bergarter i Mjøsområdet
SNL: Tilitt

pn-0128-tillit-moelv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s