Magnetitt – St. Paul

Magnetitt
Magnetitt eller magnetjernstein er en jernmalm med kjemisk forbindelse Fe3O4, eller FeO Fe2O3. Magnetitt er ferrimagnetisk og brukes blant annet til fremstilling av jern og stål, som pigment i maling samt til magneter.

Magnetitten er i fra St. Pauls gruve. St. Pauls gruve er en av de ni jerngruvene som Eidsvoll verk eide i Feiring. I disse gruvene har det vært aktivitet helt siden midten av 1600. Malmen som ble tatt ut her, ble fraktet ned til Mjøsa og ført på isen eller i båt til Minnesund for så å bli omlastet og kjørt til verket på Eidsvoll.

Carsten Anker tok over driften i 1794 som en del av Eidsvoll værk. En av hans kongstanker var å rasjonalisere driften ved å korte ned transporten av malm. Det var grunnen til at verket i Feiring ble anlagt i 1798. Siden 1806 ble all malm fra Feiring smeltet i det nye verket ved Torgunrudelva. St Pauls gruven var en av de viktigste kildene til jernmalm.

Drifta av verket inngår som en viktig del av hendelsene på Eidsvoll i de dramatiske åra rundt 1814. Feiring jernverk var en betydelig virksomhet, og masovnen som fortsatt troner ved elva, gjør det mulig å se at dette en gang var et industrisamfunn med arbeid i gruver, med tømmerhogst, kjøring, kølbrenning og røsting.

MER:
Jernverket: St. Pauls gruve
Wikipedia: Feiring Jernverk
SNL: Jernmalm
SNL: Magnetitt
Wikipedia: Magnetitt

pn-0130_magnetitt-eidsvoll

En kommentar om “Magnetitt – St. Paul

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s