Magnesitt – Snarum

Magnesitt
Magnesitt er et mineral som består av magnesiumkarbonat, MgCO3, og tilhører kalsittgruppen. Magnesitt har fått navn etter magnesium og -itt, tidligere også kalt talkspat, bitterspat. Forekomsten i Snarum-Modum-området består av flere sonerte kropper med serpentinitt med en magnesittrik randsone. I dette er en sukkerkornet, hvit magnesitt med varierende mengder gressgrønn serpentin vanlig.

Modum kommune er kjent for store, drivverdige, forekomster av forskjellige mineraler, blandt annet av magnesitt og serpentin. Dette har vært råstoffer for ildfaste stein og isolasjonsmateriale. Den største forekomsten er øst for Morud, men det har vært store forekomster også på vestsida av Snarumselva ved Langerudgårdene og Nes. Likeså har det vært drevet ut både magnesitt og serpentin fra gruver i Overnmarka på Vestre Spone. Driften av magnesitt og serpentin gav mange arbeidsplasser i Modum fra 1905 og til cirka 1950. Etter dette har spesielt serpentin vært benyttet til produksjon av fargerike steinheller og mørtel ved Morud Bruk A/S. Forekomstene av tilstrekkelig ren serpentin er nå på det nærmeste oppbrukt.

Se også Magnesitt, Modum.

MER:
NGU: Forekomstområde 623 – 301
NGU: Geologiske og petrografiske undersøkelser i Modumfeltet
SNL: Magnesitt
pn-0129-magnesitt-snarum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s