Røykkvarts – Råde

Lys røykkvarts – Karlshus
Røykkvarts, en brunlig farget varietet av kvarts, kan også være nesten svart (morion) eller nesten helt lys. Fargen skyldes gitterdefekter oppstått i forbindelse med naturlig radioaktiv bestråling eller oppvarming.

Karlshus gruver. Gruvedrift etter feltspat og kvarts var på slutten av 1800-tallet en betydelig virksomhet i Råde. Det begynte 1878 på Vestre Berg og Halvorsrød. Driften i Karlshusgruva startet 1884 og den var en av de betydeligste gruvene i bygda. Hoved-produksjonen var feltspat og kvarts som gikk til porselens og glassindustrien. Gruva var kjent for sin røykkvarts, en mørk variant av kvarts. Glimmer var et biprodukt som ble brukt til isolasjonsmateriale. I gruva fantes også uran som var gjenstand for egen drift og ble levert til forskningsbruk. På det meste hadde 30 mann sin arbeidsplass her. Skipingen foregikk over Moss og feltspaten ble kalt Mossespatt. Driften avtok utover begynnelsen av 1900-tallet, men det var planer om å ta opp driften under siste verdenskrig. En stor del av driften foregikk som dagbrudd foran gruvegangen og etter at driften opphørte samlet det seg vann til et lite tjern her. I sørenden var det en liten brygge hvor husmødrene i nærheten kom for å skylle tøyvasken. Tjernet ble etterhvert fylt igjen og i 1970- og 80- årene ble stedet brukt til miniatyrskytebane, med standplass i vestenden og skyteskivene foran skjæringen i øst.

MER:
SNL: Røykkvarts
Wikipedia: Røykkvarts
Moss avis: Kommunesteiner
Geo365: Kvarts

pn-0027_lys-roykkvarts

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s