Ryolitt -Eidsfoss

Rhyolitt
Rhyolitt (liparitt) er en grålig til rødlig lavabergart med samme kjemiske sammensetning som granitt. Som de fleste lavabergarter er den tett, finkornet og ofte glassaktig. Av utseende er derfor rhyolitt meget forskjellig fra granitt. I enkelte typer finnes strøkorn (fenokrystaller) av alkalifeltspat og kvarts. Sammen med meget sparsomme korn av mørke mineraler (oftest biotitt og/eller hornblende) danner disse ofte striper og strømningsstrukturer i en tett grunnmasse som kan være glassførende.

Dersom ryolitten kjølnes for raskt rekker det ikke å dannes krystaller, og isteden blir det vulkansk glass. Rhyolittiske bergarter som stort sett foreligger som glass, er vitrofyr, perlitt, obsidian og pimpstein.

Rhyolitt er en meget utbredt bergart, men opptrer i vesentlig mindre mengder enn basaltiske lavaer. Finnes i den sentrale norske fjellkjede, særlig i Trondheimsfeltet og på Stord, dessuten i Telemark og i Oslofeltet. Sferulittfels er en ryolittisk vulkansk bergart som har et helt spesielt utseende med sine runde bomber.

MER:
SNL: Rhyolitt
NAGS: Sferulittfels
VGF: Geologi Vestfold

PN.0092 Rhyolitt, Sande

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s