Konglomerat – Fosen

Konglomerat – Døsvik
Polymikt konglomerat, dårlig sortert med boller vesentlig av granitt, granittisk gneis, jaspis, kvartsitt, flint sandstein og gangkvarts. Gjerne en karakteristisk rødfarge. Dekker store områder i den østlige delen av Fosengruppen på Ørlandet.

Devonbergartene i Trøndelag ble dannet som ferskvannsavsetninger i dalene til den kaledonske fjellkjeden. De devonske bergartene inneholder rester av kaledonske bergarter og finnes i et belte på sørøstsiden av Hitra og på Ørlandet. En liten forekomst ligger også ved innsjøen Røragen helt sørøst i Trøndelag. Devonbergartene er ofte representerte ved vakre fargerike konglomerater (Ørlandet).

MER:
NGU: Bjugnkonglomerat
NGU: Fosengruppen
SNL: Konglomerat
Wikipedia: Konglomerat
Trøndelag Amatørgeologisk forening
Geoforskning: Slik så Norge ut i Devon
NGU: Devonian Tectonic Deformation, David Roberts, 1983
NGU: Rapport 94.042

PN.0093 Konglomerat, Fosen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s