Masi kvartsitt – Náránaš

Kvartsitt
I sanddyner i ørkenen finner vi ekstremt godt sortert sand der kun de hardeste mineralene har overlevd: kvarts. Slik sand kan også avsettes i sjøen. Når kvartssandstein omdannes under høyt trykk og høy temperatur, får vi kvartsitt. Vi har mye kvartsitt i Norge, og de reneste variantene utvinnes som industrimineral.

Masi kvartsitt
Kun en type kvartsitt produseres som naturstein i Norge. Det er en smaragdgrønn variant fra Kautokeino med et fantastisk foldemønster. Det grønne mineralet i Masi kvartsitt kalles fuchsitt. Fuchsitt er en muskovitt som inneholder en del av grunnstoffet krom (Cr). Mens krom-fri muskovitt er glassklar, er fuchsitt grønn. Sandsteinen ble «forgiftet» med kromholdige væsker eller den inneholdt krommineraler da den ble avsatt.

MER:
NGU: Kvartsitt
NGU: Forekomstområde 2011 – 602
NRK: Driftsproblem

PN.0091 Masi kvartsitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s