Ringerikssandstein – Hole

Ringerikssandstein
Ringeriksandsteinen er en rød til rødbrun eller grågrønn sandstein som ble dannet for omkring 420 millioner år siden; ved slutten av silurtiden, og bevart i det som nå er Oslo-feltet. Ringerikssandsteinen ble til ved avsetning av sand i elvene fra den kaledonske fjellkjede, som hadde begynt å reise seg gjennom nordvestre deler av landet mot slutten av silurtiden. De primære sedimentære strukturene på lagflatene og inne i lagene viser til elver som strømmet ut over vidstrakte kystsletter, deltaer, innsjøer og flater som senere ble lagt tørre.

I tidligere tider ble det rundt Steinsfjordens østbredder brutt skiferheller av ringerikssandstein, som ble markedsført under navnet Ringeriksheller. Hellene, som gjerne har innslag av glimmer, er ganske tykke og har ofte tydelige bølgeslagsmerker. I borggården foran nordfløyen ved Akershus festning finner man blant annet innslag av Ringeriksheller. Se også sandsteinen fra Hanekleiva.

Kuriosa: Det nesten fullstendige eksemplaret av den mer enn 75 centimeter lange sjøskorpionen Mixopterus Kiaeri fra Ringerikssandsteinen omtales som det vakreste fossilet som er funnet på norsk fastland. Om dette skrev professor Kiær i 1924: «Jeg vil aldri glemme det øyeblikk denne nye sjøskorpion ble funnet. Mine medhjelpere hadde nettopp snudd en stor helle da vi så det store dyr med sine utstrakte svømmeføtter. Det så så naturlig ut at vi hadde nesten ventet at det ville reise seg fra det sted det hadde hvilt i mange millioner år, og krype ned til vannet like nedenfor».
mixopterus-kiaeri

MER:
SNL: Ringerikssandstein
Wikipedia: Ringerikssandstein
NGU: Ringeriksgruppen
UiO: Fossiler
Geoforskning: Krokskogen

PN.0076 Ringerikssandstein

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s