Gardnos breksje – Nes

Gardnos breksje
For 546 millioner år siden traff en meteoritt i Hallingdal. Man antar at Gardnosmeteoritten da den traff jorden hadde en hastighet på 72.000 km/t. Grunnfjellet viser geologene hva som skjedde. Under kartlegging av Hallingdal i 1948 fant statsgeolog O. A. Broch en ringstruktur bestående av breksje i et område som lå 6 kilometer nord for Nesbyen. Ringstrukturen hadde en diameter på 5 km. På begynnelsen av 1990-tallet beviste geologene Johannes Dons og Johann Naterstad at ringstrukturen var et meteorittkrater. En meteoritt med en diameter på ca 250 m hadde slått ned.

Krateret har en diameter på 5 km, og i sentrum av krateret finnes en sentral heving. Det er flere lokaliteter hvor det er gode blotninger av kraterets hovedbergarter som er Gardnosbreksje og Suevitt. I tillegg er den nordlige delen av meteorittkrateret dekket av sedimentære bergarter i form av rasavsetninger og vekslinger mellom sandstein og skifre. Alle lokaliteter er oversiktlige og godt egnet til å forklare prosessene som har funnet sted før, under og etter nedslaget. Foruten den sentrale hevingen meteorittkraterets sentrum er det overgangen mellom gardnosbreksje fra den knuste berggrunnen og suevitt som fylte krateret rett etter nedslaget som er unik. Overgangen markerer kraterbunnen og i Gardnos meteorittkratre kan man ta på overgangen! Gardnos meteorittkrater er således kjent internasjonalt ved at det er meget lett tilgjengelig og med gode lokaliteter hvor kraterets form og geologi kan observeres.

Gardnosbreksja er bergarten som er typisk for Gardnos meteorittkrater, og er en nedslagbergart. Berggrunnen som asteroiden traff bestod hovedsakelig av gneis, ganger med amfibolitt, og kvartsitt mot østsiden av krateret. I et tilnærmet sirkelformet område finner vi i dag breksjen bestående av hvite fragmenter av granittisk gneis i en mørk bergart bestående av finknust stein og litt karbon. Breksjen i Gardnoskrateret inneholder 0,2-1,0 vektprosent karbon som kan forekomme som grafittisk karbon og mikrodiamanter med størrelser fra 0,5 til 1 μm. Bergarten har blitt en identitetsbygger for Nes kommune. Den brukes til gaveartikler og monumenter.

Gardnos
Kilde: UiO

MER:
Meteorittparken
Nesbyen
SNL: Gardnos meteorittkrater
Geo365: Gardnos meteorittkrater
Forskning: Meteorologi
Wikipedia: Gardnoskrateret
UiO: Gardnos kart

PN.0077 Gardnos breksje

En kommentar om “Gardnos breksje – Nes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s