Putelava – Løkken verk

Putelava
Putelava er en finkornet lavabergart med putelignende strukturer. Slike puter dannes vanligvis ved avkjøling av lava under vann og er kjent fra midthavsryggene og andre magmatiske miljøer. Putelava dannes når mafisk til intermediær lava kommer til overflaten og avkjøles raskt slik at det dannes en lava tube med en tynn ytre glasshinne. Når trykket i lavatuben blir for stort sprekker glasshinnen, slik at en ny lavatube kan dannes. Denne prosessen medfører at det dannes et nettverk av tuber som ofte har et putelignende tverrsnitt. Putelava forekommer i flere ofiolitter som for eksempel i trondheimsfeltet.

Avhengig av hvor lavaen størkner, og type lava får vi forskjellige typer bergarter, som replava og blokklava.

MER:
NGU: Løkkenofiolittfragmentet
SNL: Putelava
Wikipedia: Putelava

PN.0078 Putelava

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s