Øyegneis – Larkollen

Øyegneis
Øyegneisen i Larkollen ligger i de sentrale delene av Østfold som hovedsakelig består av en rekke forskjellige gneiser som fikk sine strukturer under den Svekonorvegiske fjellkjededannelsen. De krystallinske bergartene fra de dypere delene av denne fjellkjeden ble dannet under høyt trykk og høye temperaturer, delvis også med oppsmelting. Dette for 1100 til 950 millioner år siden. Denne delen av berggrunnen i Østfold utgjør store deler av Østfold, og kalles Østfoldkomplekset.

ostfold

 

MER:
NGU: Østfold komplekset
SNL: Øyegneis
UiO: Landformene i Østfold

PN.0025_Gneis-Larkollen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s