Akeritt – Sognsvann

Akeritt
Akeritt er som navnet tilsier fra Aker, og er en dypbergart fra det permiske Oslo-feltet, rundt 200-250 millioner år gammel. Akeritten størknet på 2-10 km dyp. De mindre harde Kambrosilur bergartene som har ligget over Akeritten har blitt slipt vekk slik at Oslo-feltets dypbergarter har kommet frem i dagen.

Akeritten består av feltspat (plagioklas og ortoklas), biotitt, hornblende, augitt og kvarts og er en grå syenitt (mot monzonitt). Akeritt er en hard stein, men det var ingen steinbrudd for Akeritt – i hvert fall ikke av størrelse og omfang. Akeritten på bildet ble funnet på et lite felt sydvest for Sognsvann opp mot Vettakollen.

Inndelingen av Oslo-feltets dypbergarter har vært høyst varierende. En rekke, ofte geografisk bestemte, egennavn har vært benyttet (som larvikitt, nordmarkitt, kjelsåsitt, akeritt).

Holtedahl og Barth delte dyperuptivene i Oslo-feltet i 5 hovedgrupper:
• gabbro-bergarter
• monzonitter (larvikitt, kjelsåsitt, akeritt mm.)
• nefelinmonzonitter til syenitter (lardalitt,foyaitt)
• syenitter (alkali-syenitt, nordmarkitt)
• granitter (ekeritt, Drammensgranitt)

Av disse er 3 dominerende; Monzonittene som utgjør det største område med hoved utbredelse mellom Sandefjord og Porsgrunn (og noen mindre områder i Nordmarka). Syenittene er de dominerende dyperuptiver mellom Oslo og Mjøsa. Granittene utgjør et stort felt i Drammens-området mellom Eikeren og Hurumlandet, og i et område mellom Nittedal og Hurdalssjøen.

MER:
SNL: Akeritt
NAGS: Oslo-feltet
Om Geologi på østsiden av Vettakollen

PN.0026_Akeritt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s