Rombeporfyrkonglomerat – Sletter

Rombeporfyrkonglomerat
Rombeporfyrkonglomerat finnes på noen av øyene rett syd for Moss.  Det er ett resultat etter bergartdannelse fra oppknust rombeporfyr.

Rombeporfyr er en spennende bergart som  er knyttet til Oslofeltet. Den er knyttet til Oslofeltet ved at den er en lavabergart (altså dannet av lava), som kommer i fra vulkanismen i Oslofeltet i karbon og perm-tiden (for omtrent 300 millioner år siden). Jordskorpa sprakk opp i det området hvor Oslo ligger i dag, og jordskorpa fra den nordlige del av Oslofeltet og ned til Skagerrak sank 2-3 km i forhold til berggrunnen omkring. Lava kom opp i sprekkene som følge av innsynkning og størknet på overflaten til bergarten som er kjent som rombeporfyr.

Mange steder fikk denne rombeporfyren imidlertid ikke ligge særlig i ro. Den vulkanske aktiviteten førte til at bergartene forskjøv seg, sprakk opp og ble knust til mindre biter. Vær og vind gjorde også sitt til å slite ned rombeporfyren til mindre, sammenraste biter av sand, grus og stein, og frakte bitene bort, i dette tilfellet til området mellom dagens Moss i nord og Hvaler og Søstrene i sør. Søstrene lå da nedenfor en forkastningsskrent (dvs. en bratt skrent hvor to landblokker har forskjøvet seg i forhold til hverandre for eksempel på grunn av et jordskjelv), og en god del av «bitene» har nok rast ned denne skrenten før de har slått seg til ro. Denne blandingen av sand, grus og stein i ulike størrelser ble etter hvert kittet sammen til en bergart som kalles konglomerat. Konglomerater inneholder vanligvis stein som er avrundet fordi de eksempelvis har ligget lenge i en elv slik at kantene har blitt slipt ned. Men der steinene er mer kantete, kalles bergarten en breksje i stedet.

MER:
NGU: Rombeporfyrkonglomerat
SNL: Rombeporfyrkonglomerat

PN.0024 Rombeporfyrkonglomerat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s