Marmor – Eide

Marmor
Marmoren fra Eide, seies å være 570 millioner år gammel. Den er en middels til grovkornet. Marmorsonen er omgitt av eklogitt, en bergart dannet ved enormt trykk og temperatur på stort dyp under jordskorpa. Marmorforekomsten har igjen skarpe grenser mot gneis, som er den dominerende bergarten i Møre og Romsdal.

I grensen mellom marmor og de andre bergartene finnes reaksjonssoner med såkalte skarnbergarter. Kontakten mellom marmoren og sideberget er som regel skarp, men linser av mørke silikatbergarter kan forekomme inne i marmoren, gjerne som foldete bånd. Ved disse spennende geologiske kontaktene får gjerne marmoren en gul-orange til rød farge, fargen er gjerne dypest inn mot den mørke silikatbergarten. Denne fargekombinisasjonen er spesielt utpreget i Naas-forekomsten.

Les mer om forskjellige typer marmor i Norge på samlesiden for marmor.

MER:
NGU: Forekomst 601
Wikipedia: Steinindustri på Eide
Naas: Kalksteinbrudd
NGU: Rapport 94-042

pn-0032_naas-marmor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s