Visdalitt
I 1928 fant Gunnar Opdal en større forekomst av amfibolitt på stedet Opdal inne i Vistdalen. Han engasjerte geologer for å ta analyser av forekomsten og startet i 1931 steinbedrift inne i Vistdalen. Amfibolen fikk handelsnavnet Vistdalitt og ble karakterisert som en Gabbro-forekomst.
Vistdalitt blir forholdsvis mørk når den blir polert og har grønne krystaller, noe som gir steinen sitt særpreg. Den er grovkornet, dypgrønn og svart.
Vistdalitten brukes både innenlands og utenlands som interiør-, beklednings- og belegningsstein og er et vakkert alternativ til annen stein som er på markedet. Steinen er blant annet blitt brukt på Henie Onstad kunstsenter, Oljemuseet i Stavanger, Aker Brygge, Falstadsenteret i Nord-Trøndelag, Rauma og Eide kommuner sine torg, Sunndal og Nesset kommuner sine rådhus. Den er også benyttet i inngangsparti i flere bygninger samt som utsmykkingsstein i form av kunst, bla Trollstigen-monumentet av Hagbart Solløs.
Gabbro:
Gabbro er en mørk magmatisk bergart, en dypbergart, eller noen ganger en intrusiv gangbergart, dannet under høyt trykk og høy temperatur. Hovedmineralet er en kalsiumrik plagioklas (anortitt-innhold høyere enn 50 %). De forskjellige varietetene av gabbroene klassifiseres etter innholdet av de mørke mineralene augitt, hypersthen, hornblende og olivin. Gabbro er en basisk bergart, og er gjerne grovkornet.
Den kalles noen ganger «svart granitt», men dette er et geologisk ukorrekt navn. Den mørke fargen kommer av et høyt jerninnhold sammen med det mørke pyroksenet. Noen ganger har gabbro en lagdeling, gjerne med koronastruktur.
Skjema over magmatiske bergarter som viser en generalisert mineralsammensetning av forskjellige magmatiske bergarter.
MER:
NGU: Forekomstområde 1543 – 601
Romsdal Steinindustri AS
Wikipedia: Visdalitt
Wikipedia: Gabbro
Wikipedia: Ingneous rocks
En kommentar om “Gabbro – Vistdal”