Konglomerat – Værlandet

Konglomerat – Picasso
Konglomeratet fra Magnhildsengja, Værlandet er omtrent 350-380 millioner år gamle. Den er en avsetning i forbindelse med nedbrytningen av den kaledonske fjellkjeden.

Etter den kaledonske fjellkjededannelsen for rundt 425 millioner år siden begynte nedbrytingen. Ingen trær vokser inn i himmelen, heller ikke fjellkjeder. Store deler av Den kaledonske fjellkjeden kollapset av sin egen vekt, sèg sammen og ble slitt ned til rullestein, sand, grus og leire.Et viktig vitnesbyrd om denne prosessen er den såkalte Nordfjord-Sogn skjærsone. Den har ført deler av fjellkjeden, som er dannet på store dyp, sammen med bergarter som har en langt grunnere historie. Blant annet finnes eklogitter, som er løftet opp fra ekstreme dyp i jordskorpa under fjellkjedefoldingen, side om side med mer lavmetamorfe bergarter. Geologer kaller denne spesielle geologiske prosessen ekstensjonstektonikk. Den typen ekstensjonstektonikk er av flere karakterisert til å være i verdensklasse på grunn av omfanget og forekomstene av bergarter som er deformert ved ultrahøyt trykk.

Elver og vann tok med seg enorme mengder med stein, grus og sand da fjellkjeden kollapset i devon. Disse massene finner vi i dag igjen i store sedimentbassenger blant annet i Solund, Bulandet og Værlandet. Samlet kalles de devonbassengene.

De flotte konglomeratene gir et tilsynelatende goldt landskap, men for en geolog er det et eventyr å oppleve de mektige avsetningene på nært hold og tenke på kreftene som har slitt ned fjellkjeden til store og små steinblokker av ymse slag og bygd opp dette massedeponiet i havgapet.

I tillegg til konglomeratet med handelsnavnet Picasso tas også grønnsteinen Mon Amour og grønnsteins breksjen Black Beauty ut på Magnhildsengja, Værlandet.

MER:
NGU: Forekomstområde 1428 – 605
NGU: Konglomerat
Geo365: Geologi for lokalsamfunnet
Brimmen Stone AS

PN.0030_Konglomerat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s