Breksje – Værlandet

Breksje – Black Beauty
Black Beauty fremstår som en fasinerende og variert sammensetting av ulike bergarter, farger og fasonger; en såkalt breksje eller enda mer nøyaktig, en grønnstein breksje. Den har gjennom 100 millioner år gradvis utviklet seg, og i steinen ligger historien om den mest dramatiske perioden i Norges geologiske utvikling.

De mørkegrønne og røde delene i steinen er vulkanske bergarter som ble dannet i et havområde som lå vest for Norge for mer enn 425 millioner år siden. Dette havet kalles Proto-Atlanterhavet. For 400 millioner år siden førte kontinentenes bevegelser til oppbygging av det som da var verdens største fjellkjede; Vest-Norge kolliderte med Grønnland. Gammel havbunnskorpe ble presset opp. Den Kaledonske fjellkjeden ble dannet. Den hadde faktisk dimensjoner tilsvarende Himalaya i dag. For 380 millioner år siden begynte nedbrytningen av fjellkjeden. Avleiringer av grovt materiale, slik som ur og sand, la seg i elvesystemene i dalstrøkene. Det kan vi i Black Beauty se som de svarte bergartene, altså gammel havbunnskorpe, omgitt av lys sand.

Underveis i nedbrytningen av fjellkjeden ble dette konglomeratet samtidig oppvarmet et par hundre grader. Uren og sanden som var avsatt i elveleiet ble da omdannet til stein. Nettopp denne oppvarmingen ledet til en av Black Beauty fordeler som naturstein; den er ekstremt hard.

Grønnsteinsbreksjen på Værlandet ligger mellom grønnstein og konglomerat og danner en overgangssone mellom de to. Breksjen står opp som massive rygger i terrenget og er i liten grad oppsprukket. Bergarten består av kantete bruddstykker av grønn til nesten svart grønnstein revet løs fra underliggende grønnstein. Bruddstykkene kan også være dypt røde på grunn av jaspis. Størrelsen varierer mellom 0,5 – 10 cm, vanligvis omkring 4-5 cm, og de er kittet sammen av brunlig, grå sandstein. Grønnsteinsfragmentene kan også inneholde tynne, lyse linjer bestående av epidot og kalkspat.

I tillegg til grønnsteins breksjen med handelsnavnet Black Beauty tas også konglomeratet Picasso og grønnsteinen Mon Amour og ut på Magnhildsengja, Værlandet

MER:
NGU: Forekomstområde 1428 – 605
NGU: Konglomerat
Geo365: Geologi for lokalsamfunnet
Brimmen Stone AS

PN.0029_Breksje

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s