Marmor – Eide

Marmor
Det første bruddet var på Langneset under en skogteig som tilhørte gården til Nils S. Naas. Han startet allerede tildig på 1900-tallet å ta ut marmorblokker til gravstein. Blokkene ble da tatt ut ved å kile dem ut med håndboring. Gravmonument produksjonen pågikk frem til 1952. I 1938 etablerte hans sønn, Nils N. Naas bedriften Naas Kalksteinbrudd sammen med sin bror Anders. De fortsatte driften i bruddet som faren deres hadde åpnet. Stein ble nå levert til celluloseindustrien og ble skipet ut fra Svanvik kaia.

Etter hvert fikk Naas Kalksteinbrudd konsesjon for drift av kalksteinsforekomstene i Nåslia og i 1955 ble driften satt igang der. I driften fremover brukte de vagger som ble fylt opp for hånd. Vaggene kjørte på skinner frem til en rampe der det stod en lastebil å ventet på lass. Var en stein for stor var det å ta frem slegga.

Marmoren som drives ved Naas Kalksteinbrudd seies å være 570 milioner år gammel. Den er hvit, svært ren, middels til grovkornet kalkspat-marmor.

Les mer om forskjellige typer marmor i Norge på samlesiden for marmor.

pn-0035_eidemarmor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s