Lardalitt – Bjerke

Lardalitt
Lardalitt, opprinnelig kalt laurdalitt, er en grovkornet magmabergart fra Oslofeltet, utbredt mellom Lågendalen og Farris. Lardalitt er en nefelinrik, foyaittisk larvikitt. Lardalitt har både feltspat og nefelin som hovedmineraler og er dannet kort tid (noen få millioner år) etter larvikittene – og er således dannet for 297 – 292 millioner år siden.

Lardalitten er en del av Larvik-batolittens ringform. Denne geometriske formen ble påvist i 1977 av J. S. Petersen ved en topologisk studie av larvikittområdet. Under geologisk kartlegging ble det senere også funnet ringdannelser blant lardalittene og hedrumittene. Innenfor batolitten opptrer med andre ord eruptive serier av larvikitter, lardalitter og hedrumitter.

lardalitt
Ringstrukturer i Larvikittene (Petersen 1978)

MER:
SNL: Lardalitt
NAGS: Larvik Ringkompleks
SNL: Batolitt

PN.0010_Lardalitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s