Konglomerat – Biskopåsen

Konglomerat
Biskopås-konglomeratet er ett konglomerat i Hedmarkgruppen som finnes særlig over nordre del av Mjøsa. Konglomeratet er avsatt av elver ut i deltar som strakk seg ut i havet og gled med mot dypet i Hedmarksbassenget. Vanlig å finne i Biskopås-konglomeratet er rundete klaster av grunnfjellsbergarter. Biskopås-konglomeratet ble dannet for rundt 680-670 millioner år siden, som en del av den geologiske fasen av Hedmarksgruppen som kalles Biskopåsformasjonen. Denne fasen har naturlig nok fått navnet sitt etter konglomeratet her på Biskopåsen.

Den undersjøiske viften dekket opprinnelig et areal på hele 88 km2. På grunn av den kaledonske fjellkjedefoldningen er lagene foldet og stilt på høykant de fleste steder, i tillegg å transportere området rundt 300-400 km fra Møtekysten. I dag kan derfor konglomeratet følges langs et belte på 15 km langs sørgrensen for Sparagmittområdet på begge sider av Mjøsa.

Kuriosa: Biskopåsformasjonen ga også Norges første funn av et prekambrisk fossil!  Papillomembrana ble funnet av Nils Spjeldnæs i en fosforittstein i Biskopåskonglomeratet ved Havik i 1959 og beskrevet 1967. Den ca ca 3 mm lange fossilet med vegger av organisk materiale er av ukjent opprinnelse, men synes å ha hatt form som en ”sekk” og var trolig en encellet organisme.

MER:
Hedmarkgruppen
Biskopås-formasjon
NGU: Biskopåsformasjonen
SNL: Biskopåskonglomerat
NGT: Norsk geologisk tidsskrift 56
NRK: Bruddstykker geologisk historie
UiO: Geologi Mjøsområdet 
NGU: Fossils from pebbles

PN.0007 Biskopåskonglomerat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s