Fjære granitt – Fjæreheia

Fjæregranitt
Som en geologisk attpåklatt ble Fjæregranitten ett av de siste bidrag i det Svekonorvegiske grunnfjellskjold. Granitten størknet fra smelter på dypet for omkring 910–950 millioner år siden, sent i prekambrium. Den hører dermed til de yngste dannelsene i det norske grunnfjellet, og dannet etter at den siste prekambriske fjellkjedefoldningen hadde tatt slutt. Den såkalte «postorogene» granitten er selv kuttet av vulkanske spalteganger (diabas og rombeporfyr) fra permtiden når Oslo-feltet ble dannet.

Fjæregranitt er en kraftig, rød granitt som finnes øst for Grimstad sentrum, som også er valgt til Aust-Agders offisielle fylkesstein.

Granitten dominerer landskapet i østre del av Grimstad kommune, og sett fra sjøen går det et klart skillet mellom grå gneis og rød granitt – dette er så iøynefallende at det skal være nevnt i hollandske sjøkart og beskrivelses allerede på 1500-tallet. Dette som ett landemerke som gjorde det lettere å finne ut hvor man var mest mulig nøyaktig.

Navnet på granitten har opp igjennom årene endret navn. Det historiske navnet er Fevik-granitt, så Fjære-granitt, da bergarten utelukkende fantes i det som tidligere het Fjære kommune. Etter kommunesammenslåingen i 1971 ble imidlertid Fjære og Landvik kommune slått sammen med gamle Grimstad kommune, til en ny storkommune som beholdt navnet Grimstad, og da ble granitten også til Grimstadgranitt.

Grimstad1

Et stort felt av tilsvarende bergart ligger videre inn i landet, i Herefoss.  Norges Geologisk Undersøkelse (NGU) gjorde en undersøkelse i området og skrev om granittene: «Den mest utbredte varianten av granitten er grovkornet til porfyrisk, rød mikrolingranitt.  Det er denne som i hovedsak har vært drevet før, og som er mest aktuell i dag. Denne typen utgjør størstedelen av arealet i både Herefoss– og Grimstad granitten. Det finnes imidlertid varianter som kan være av særskilt interesse; deler av Grimstadgranitten er av dyp råd farge og fører dyp blå kvarts.» Lokalt i Grimstad har granittene som NGU nevner forskjellig utseende. Ved Fevik (Hausland) finner man en litt blekere rød granitt, mens varianten her er i fra Fjæreheia som er kraftfull rød.

Herefoss-Grimstad

 Ved siden av å ha vært ett steinbrudd har Fjæreheia siden 1993 blitt til en teaterscene med skueplass for både Ibsens dramatikk og moderne rockemusikaler med 1000 sitteplasser. Å presentere Ibsen dramatikk her er logisk når man tenker på Terje Vigen som har fått en egen bauta laget av granitten. I 1906 fikk nemlig Axel Bjørklund i oppdrag å produsere en Terje Vigen bauta som ble stående ved Fjære kirke.

MER:
NGU: Forekomstområde 904 – 602
NGU: Rapport 92.217 – befaring av Grimstad granitt
SNL: Grimstadgranitt
UiO: Fylkesstein Aust-Agder

Lokalhistorie: Fjæregranitt
Wikipedia: Fjæregranitt
Wikipedia: Fjæreheia
Kilden: Fjæreheia

pn-0004_grimstadgranitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s