Granitt – Førde

Granitt
Granitt er en magmatisk bergart med korn som er store nok til å være synlig for det blotte øye. Den dannes fra langsom krystallisering av magma under jordens overflate. Granitt dannes kun i kontinentskorpen og ikke i havbunnskorpen, bergarten er således et tegn på at funnstedet var fast land da granitten ble dannet. Granitt består hovedsakelig av kvarts og feltspat med mindre mengder av glimmer, amfibolitt og andre mineraler. De forskjellige mineralsammensetningene avgjør om granitten blir rød, rosa, grå eller hvit farge med mørke mineralkorn som går gjennom hele steinen, og som er synlig over det hele. De store mineral krystallene i granitt er bevis for at det kjøltes sakte fra smeltet stein materiale. Den langsom avkjøling har forekommet under jordoverflaten, og har krevde en lengre tid for å oppstå. Hvis granitten i dag er eksponert på overflaten er den eneste måten dette kan ha skjedd at den er blitt hevet, og de overliggende sedimentære bergarter har erodert.

Ordet granitt blir i mange tilfeller brukt som fellesbetegnelse for harde bergarter, og dette medfører at mange steintyper blir rent geologisk klassifisert feil. I Norge så har vi i hovedsak 4 betydeligere granitter og det er:

  • Østfoldgranitten som har en grå farge, med noen varianter som er litt mer rødlig. Monolitten i Vigelandsparken er laget i et stykke som ble tatt ut i Iddefjord ved Halden.
  • Drammensgranitten er rød av farge og ganske grovkornet, og er den viktigste granitten i Oslofeltet. Handelsnavnet er Røykengranitt og inneholder mye kvarts.
  • Grimstadgranitten er grovkornet og har en kraftig rødfarge.
  • Førdegranitten er en grå-svart granitt med lysere parti som er rosa og rødlig.

MER:
NGU: Forekomstområde 1432 – 501
NGU: Granitt
SNL: Granitt
Wikipedia: Granitt
GeoCach: Granitt
BGS: Naturstein

PN.0050_Førdegranitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s