Eklogitt – Naustdal

Eklogitt
Eklogitt er – globalt sett – en sjelden bergart, og i Norge har vi noen av verdens flotteste og mest varierte forekomster som forskere fra hele verden kommer for å studere. Eklogitt er en mafisk, tung metamorf bergart med høy massetetthet (3,5 g/cm³), der de dominerende mineralene er granat (pyrop-almandin) og pyroksen (omfasitt). Eklogitt er blitt dannet på stort dyp i jordskorpen, dvs ca. 30 – 80 km nede. Mafisk er en betegnelse på relativt tungt og mørkt mineral med en tetthet større enn 3 g/cm³. Ordet mafisk kombinerer ordene magnesium og ferro (jern). Bergarten har stor vitenskapelig verdi fordi dannelsen og nedbrytningen av eklogitter gir oss kunnskap om geologiske prosesser dypt nede i jordskorpen, prosesser som er med på å forklare dannelsen av både sedimentbassenger og fjellkjeder. Eklogittene på Vestlandet ble omvandlet fra eldre magmatiske bergarter under den kaledonske fjellkjededannelsen i silur- og devontiden (420-400 millioner år).

naustdal_eklogitt

Flere Eklogitter; AllmenningenTjørvåg.

MER:
Bergverket: Rapport BV5636
NGU: Rapport 99.046
Forskning.no: Eklogitt
Forskning.no: Hjerte for …
SNL: Eklogitt
Geo365: Eklogitt
Geo365: Den moderne fjellkjedes dype røtter
Geo365: Geologi for lokalsamfunnet

PN.0051_Eklogitt_Naustdal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s