Sandstein – Svelgen

Sandstein – Svelgen
Den kaledonske fjellkjedefoldingen stoppet opp i devon for rundt enn 400 millioner år siden. Fjellkjeden ble tyngdemessig ustabil og store blokker skled ut mot sidene. Elvene fraktet rullestein, grus og sand fra fjellene ned til forsenkningene hvor det ble dannet store avleiringer. Vi må forestille oss store nakne vifter av sand og stein langs foten av fjellene – der det var lite planteliv den gang! Noen steder var det litt vulkansk virksomhet og på elveslettene hvor det av og til (i geologisk sammenheng) oppstod kortlivede innsjøer.

I dag finner vi nedbrytningsproduktene av den kaledonske fjellkjede som store felter med konglomerat og sandstein på Vestlandet og i Sør-Trøndelag. Noen av avleiringene kan være mange kilometer tykke. Den store tykkelsen forklares ved at avleiringsområdet flyttet på seg mens lagene ble avsatt.

Sandsteinen ved Bremanger utnyttes også kommersielt til pukk.

MER:
NGU: Sandstein
SNL: Sandstein
Wikipedia: Sandstein
UiO: Devon
SNL: Devonfeltet på Vestlandet

PN.0052_Devonsk-sandstein

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s