Gneis – Halsvik

Halsvik gneis
I Halsvik i Gulen kommune ligger steinbruddet som bryter pukk på en om lag 1,5 mrd år gammel gneis. Steinmassene eksporteres til en rekke land i Europa fra egen dypvannskai. Steinmassene er svært harde, har stor sliteresistens, og en spesifikk egenvekt på 2,7 gram per cm³. Etter knusing er granulatformen nærmest kubisk, noe som er en særegen egenskap ved Halsvik-gneisen.

Gneis
Gneis er den aller vanligste bergarten eller bergartsgruppen i Norge, og mange nordmenn vil kjenne denne grå, tilsynelatende litt kjedelige steinen fra svaberg og fjellknauser. Det finnes mange typer gneis, og de har ulike navn, avhengig av sammensetningen til den opprinnelige bergarten. Mange har fått navn etter karakteristiske mineraler (biotittgneis, granatgneis, staurolittgneis), mens andre har navn etter strukturen (båndgneis, øyegneis, åregneis). I tillegg vil de kunne få handelsnavn som viser hvor gneisen er tatt ut – eller litt mer selgende navn som Barents Red eller Gneis Royal.

Gneis er en metamorf bergart, det vil si at den er omdannet fra en annen eller flere bergarter, etter å ha vært utsatt for stort trykk og varme. Gneis inneholder derfor de samme mineralene som de bergartene den er dannet av.

MER:
NGU: Forekomstområde 1411 – 504
Geo365: Gneis som pukk
Wikipedia: Halsvik Aggregates
SFJ: Gneis fra Halsvik

PN.0049_Halsvik-gneis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s