Eklogitt – Tjørvåg

Eklogitt
Eklogitten kjennes igjen på sammensetningen av rødt granatmineral og en klar gressgrønn pyroksen (omfasitt). Begge disse mineralene krever høye trykk for å dannes. Eklogitt er således en metamorf bergart, eller omvandlingsbergart. Omvandlingen skjer fordi trykket og temperaturforholdene forandres og er ofte godt hjulpet av tilgang på væsker. Navnet eklogitt kommer fra gresk og betyr “særlig utvalgt”.

I Norge forekommer eklogitter som inneslutninger i gneiser og andre bergarter påvirket av den kaledonske fjellkjededannelsen lengst vest i landet for mer enn 400 millioner år siden. Området lengst vest lå mest sentralt i kollisjonssonen, og her ble bergartene presset lengst ned og metamorfosen er høyest. Eklogitten dannes i jordskorpen på minimum 45 kilometers dyp. På Vestlandet er det også påvist eklogitter dannet ned til 100 kilometer. I dag finner vi dem som inneslutninger i gneiser, som linser i størrelse som varierer fra noen få centimeter opp til flere hundre meter.

I Herøy kommune, på den nordøstre del av Gurskøya, ved Tjørvåg finnes av den spesielle og i en større geografisk sammenheng sjeldne bergarten eklogitt.  I kommunen er det også eklogitt flere steder, blandt annet på Bergsøya, Leinøya, Remøya.

Flere Eklogitter; Allmenningen, Naustdal,  Allmenningen #2.

MER:
Forskning.no: Eklogitt
Forskning.no: Hjerte for …
SNL: Eklogitt
Geo365: Eklogitt
Geo365: Den moderne fjellkjedes dype røtter

PN.0105 Eklogitt, Tjørvåg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s