Anortositt – Haukås

Anortositt
Anortositten fra Haukås er en del av Bergensbuen.

Bergensbuen ble dannet ved en kontinent-til-kontinent kollisjon mellom den amerikanske platen (Laurentia) og den europeiske platen (Baltika) for ca. 425 millioner år siden. Dette dannet en fjellkjede som strekker seg over hele Vest-Norge og inneholder mange bergartstyper som vitner om kollisjonsprosesser. Under kollisjonen mellom Amerika og Europa i senordovisisk til silurisk tid (for 450 til 400 millioner år siden), ble den europeiske platen skjøvet under den amerikanske. Da dette skjedde ble enheten som vi i dag kjenner som Lindås-dekket fraktet dyp ned i jordskorpen, og nye bergarter og mineraler ble dannet. Disse kan i dag fortelle oss om denne perioden.

Den mest spektakulære enheten blant dem er det såkalte Lindås-dekket, som utgjør berggrunnen på øyene Lindås, Fosnøy, Radøy, Holsnøy og den vestredelen av Osterøy. Lindås-dekket fortsetter over Arna og helt til Flesland. Bergartene i Lindås-dekket er hovedsakelig anorthositt (en plagioklasrik bergart med varierendemengder pyroksen og granat – også varianten Koronitt som er fylkesstein for Hordaland), mangeritt (mesopertitt, pyroksener, ilmenitt) og gabbro (pyroksen, plagioklas og granat) av prekambrisk alder. Ved den kaledonske fjellkjededannelsen ble enheten fraktet til store dyp og deler av dette komplekset omdannet til eklogitt (og består av omfasitt, granat, varierendemengder av glimmer, kyanitt). Lindås-dekket og spesielle områder på Holsnøy fungerer derfor som et vindu til jordens dyp, og har tiltrukket seg forskere fra inn -og utland.

bergen-arcs-1

MER:
SNL: Bergensfeltet
UiB: Bergens geologi
NGU: Lindåsdekket

PN.0047 Anortositt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s