Koronitt – Haukås

Koronitt
Koronitt er kjennetegnet ved at den har klumper av mørke mineralkorn der en kjerne omgitt av flere konsentriske skall. Ettersom steinen omkring er hvit eller i alle fall lys, blir utseendet flekket, leopardaktig der flekkene har en koronastruktur med en kjerne av grønn-svart pyroksen med røde granater rundt. Bergarten er opprinnelig en dypbergart, men den er blitt sterkt omdannet og faller nå i gruppen av metamorfe (omdannede) bergarter. Bergarten er en omdannet anortositt-gabbro som nå består av 90-65 prosent plagioklas og resten mørke mineraler som olivin, ortopyroksen, klinopyroksen, granat og hornblende.

Koronitten opptrer i en tykk, overskjøvet berggrunnsskive som kalles for Lindåsdekket og opptrer i en bueformet struktur øst for Bergen. Dekket ble revet opp fra berggrunnen et sted langt utenfor det som er kystlinjen i dag og skjøvet milelangt sørøstover – og oppå yngre avleiringer – under den kaledonske fjelljededannelsen. Bergarten er opprinnelig dannet fra smelter som størknet til anortositt-gabbro dypt under jordoverflaten. Under den svekonorvegiske fjellkjedefoldningen for 1100-1300 millioner år siden ble anortositt-gabbroen omdannet ved høyt trykk og høy temperatur. Koronaene skriver seg fra denne omdanningen. Under den senere kaledonske fjellkjedefoldningen for 400-420 millioner år siden ble bergarten omdannet på nytt, men denne gang særlig langs skjærsoner, der det ble utviklet eklogitt.

Koronitt er fylkesstein for Hordaland.  Ved siden av forekomsten i Bergensområdet finnes den også i Indre Sogn.

MER:
UiO: Fylkesstein
SNL: Koronitt
Nags: Dannelsen av koronitt
Rosendalstiftelsen: Koronitt

PN.0046_Koronitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s