Blue Pearl – Tvedalen

Larvikitt – Tvedalen
Larvikitt er en av Norges mest gjenkjennelige bergarter som også benyttes som naturstein. Utvendige kledninger av bygg, kjøkkenplater og gulv for å nevne noe.  I utlandet ser man den ofte utvendig på bygg, så det er gjort en fantastisk jobb med å etablere denne steintypen kjent og ettertraktet… Blue Pearl er en av variantene som virker mest populær.

Larvikitten er en dypbergart (størkningsbergart/magmatisk bergart). Den er knyttet til Oslofeltets dannelse i karbon-permtiden (298-291 Ma) hvor steinsmelter (magma) ble presset opp gjennom jordskorpen og størknet i magmakamre på flere kilometers dyp. På steder der steinsmelten nådde helt opp til overflaten, rant lava ut i strie strømmer. Denne bergarten kjenner vi som rombeporfyr. Størkningen av steinmassene på dypet foregikk over en vesentlig lengre periode enn størkningen av lava på overflaten. Derfor fikk de enkelte krystallene god tid på seg til å vokse seg store. Resultatet er de grovkornede larvikittbergartene hvor fargespillet kommer fra feltspatkornene. – Steinsmeltene intruderte jordskorpen i flere pulser, og larvikitt-komplekset består av en serie av ringformede intrusjoner, hver med sine spesielle karakteristiske trekk. Ringene bestemmer derfor hvilken type larvikitt vi finner på et gitt sted i distriktet, forteller Heldal. Detaljert geologisk og geofysisk kartlegging viser for eksempel at mørk blå larvikitt med sterkt fargespill, kjent fra Klåstad-bruddene, er begrenset til et bueformet område rundt Klåstad. På samme måten er varianten fra Tveidalen begrenset til et sigdformet område nord for Helgeroa og Stavern.

De mest attraktive variantene finns rundt Larvik og er begrenset av Langesundsfjorden i vest og Sandefjord i øst. Det finns minst 14 typer, fra lys grå til mørk blå, og steinen brytes fra et trettitalls brudd.

larvikitt-typer

MER:
NGU: Forekomstområde 709 – 643
NGU: Larvikitt
NGU: Vestfolds larvikitt kompleks
Lundhs: Blue Pearl

PN.0002_Blue-Labrador

En kommentar om “Blue Pearl – Tvedalen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s