Vardalsandstein – Fageråsen

Vardalsandstein
Nord-øst for Hamar ligger en topp som heter Vangsåsen. Med sine 633 moh. er den ikke nødvendigvis spektakulær som fjell, men den har i hvert fall gitt navn til den yngste av de geologiske formasjonene i Hedmarkgruppen, nemlig Vangsåsformasjonen. Navnet fikk formasjonen av Theodor Kjerulf allerede i 1868.

En formasjon er forenklet sagt en enhet med noenlunde like bergarter som er avsatt i en geologisk forholdsvis kort periode, og dermed dannet under noen av de samme forhold og hendelser. Og formasjoner navngis blant annet etter et sted der den finnes som en typisk representant for formasjonen.

Og Vardalsandstein er i sammen med Ringsakerkvartsitten en av de to bergartene som i all hovedsak utgjør Vangsåsformasjonen. Selve Vangsåsen består av Ringsakerkvartsitt, selv om det er Vardalsandstein denne siden handler (mest) om. Typelokaliteten for Vardalsandstein ligger i den tidligere kommunen Vardal, som nå er en del av Gjøvik kommune, selv om Vardalsandsteinen på bildet er funnet på Fageråsen i Trysil. Dette er helt i den østlige grensen for Hedmarkbassenget, tett opp mot de vesentlig eldre Trysil granittene og Trysilsandsteinen.

Vardalsandstein er en sedimentær bergart som består av avsetninger i havet, og elvemiljø i forbindelse med dette. Litt mer kompliserte geologiske prosesser som turbiditt og debrisstrøm er med på å forklare i mer detalj utbredelse og omfang.

Vardalssandsteinen her er en grå feltspatførende sandstein og konglomerat. Som det synes på bildet er sandsteinen «sortert» med en litt grovere sand-rand som viser at det antakelig lokalt har vært en kort endring i vannstrømmingen som igjen førte til at litt grovere materiale kom inn i et område med finere avsetninger.

En grov oversikt over hvor man kan finne Vardalsandstein vist i farge på et kart av Johan Petter Nystuen fra 1979.

MER:
SNL: Turbiditt
Wikipedia: Vardalsandstein som del av Langodden naturreservat
Geogleblog: Hedmarkgruppen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s