Gneis – Jarfjord

Jarfjordgneis – Hompen
Jarfjordgneisen går for å være den eldste kjente bergarten vi har i Norge selv om det også diskuteres eldre berggrunn andre steder. Jarfjordgneisen er datert til 2900 millioner år gammel og gneisen danner Hompen. Fjellet, om man skal kalle Hompen fjell når det kun rager 155moh, ligger i Finnmark, øst for Kirkenes. Faktisk ligger det østenfor Istanbul for de som tenker lengdegrader.

Jarfjordgneisen er en del av de arkeiske bergarter som dekker Kolahalvøya, Nord-Finland og da altså deler av Finnmark. I tillegg ligger det noen arkeiske rester også i Troms fylke, blant annet øyene i kystsonen og deler av Vesterålen og også ned i Lofoten. Geologisk er arkeiske bergarter da nødvendigvis fra arkeikum, noe som tilsier at de er eldre enn 2500 millioner år.  Sett i lys jordas alder på 4500 millioner år har Jarfjordgneisen opplevd det meste… om bare gneisen kunne snakket – annet enn geologsk…

KART-Jarfjord

Bergarten er en migmatittisk gneis som betyr at den har gjennomgått høy grad av metamorfose. Den tilhører Øst-Finnmarks grunnfjellsområde. Geologer kaller dette landskapet for et slags ur-Norge.

Jarfjordgneis kalles også humpegneis etter fjellknausen Hompen ved Vintervollen i Jarfjord.

MER:
NGU: Jarfjordgneisen
Wikipedia: Jarfjordgneis
NRK: Norges eldste fjell
Geo365: Norges eldste fjell
Forskning: Verdas eldste stein
SNL: Arkeikum

N.0197 Jarfjord gneis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s