Kjelsåsitt – Re

Kjelsåsitt
Kjelsåsitt er en mørk, grovkornet dypbergart. Kjelsåsitt er en monzonitt eller monzodioritt av permisk alder som finnes i Oslofeltet. Den har navn etter Kjelsås i Sørkedalen. Teknisk sett tilhører kjelsåsitt de mest basiske dypbergarter i Oslofeltet og inneholder mer basisk plagioklas (andesin) enn for eksempel den beslektede larvikitten (oligioklas). I kjelsåsitt er nefelin fraværende, men bergarten kan inneholde opptil 10% kvarts.

Kjelsåsitten er i fra Bjune, Re kommune – som ligger som en del av Ramnes kalederaen. Ramnes-kalderaen i Vestfold er sammen med Nittedal-kalderaen de to største kalderavulkanene i Oslofeltet, målt i diameter. Det antas at disse har hatt de største og mest eksplosive utbruddene i permtiden. En kaldera er en vulkan som har eksplodert.

MER:
Kalderaer i Oslo-feltet
SNL: Kjelsåsitt
UiO: Nyere undersøkelser av Oslo-feltet
Skan-Kristallin: Kjelsåsitt
Geo365: Vulkanske kjemper (kaldera)

pn-0141_kjelsasitt-re

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s