Gneis – Molde

GNEIS
Gneisen er fra et brudd ved Molde som består av en heterogen gneis med endel pegmatittganger med Feltspat.

Feltspat tilhører den viktigste bergartsdannende gruppen av mineraler og utgjør inntil 60 % av jordskorpen, og er dermed det vanligste mineralet i jordskorpa. De er essensielle elementer i magmatiske bergarter hvor mengde og type brukes til klassifisering. Vanligvis er det dette som blir omtalt som den rosa steinen, men fargen kan variere fra hvit, grå til rødlig, grønnlig, blålig og over mot svart. Feltspat fins over hele verden, med markante rosa årer i granittene og gneisene, og det er slik vi typisk finner og legger merke til den.  Det er den viktigste gruppen av mineraler som vi har og utgjør 60% av jordens skorpe. Fortalt på en annen måte så er den, den vanligste mineralgruppen vi har på jorden. Generell kjemisk formel for hele feltspatgruppen er (K, Na, Ca)(Al, Si)1-3O8. Grunnstoffene innen parentesen kan erstatte hverandre. Men ikke alle forhold er like vanlige, eller mulige.

Det er tre viktige feltspatmineraler, og til sammen utgjør de to undergrupper:
1: Ortoklas
2: Albitt
3: Anortitt
Ortoklas og Albitt utgjør undergruppe: Alkalifeltspat
Albitt og Anortitt utgjør undergruppen: Plagioklas

MER:
NGU: Forekomstområde 1502 – 503
NGU: Det nordvestlige gneis-område i det sydlige Norge
SNL: Feltspat

pn-0123-gneis-molde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s