Mylonittisk gneis – Tofte

Mylonittisk gneis
I forbindelse med den kaledonske fjellkjedefoldingen ble bergartene i de to platene Baltica og Laurentia i en overskyvningssone utsatt for kraftig påvirkning (metamorfose). Disse bergartene ble fullstendig oppknust med omkrystalliserte deler, ofte til det ugjenkjennelige, og dannet mylonitt. Mylonittene er finkornete, finstripete, båndete og stedvis småfoldede og fargerike. Mylonittisk gneis er en gneis som har vært utsatt for overskyving, men der man fremdeles kan se at gneis var opprinnelsesbergarten.

På Hurum, ved Tofte (Ramsvik) kan man finne denne mylonittiske gneisen.

Den kaledonske fjellkjedefolding (orogenese) omfatter hendelser som skjedde fra ordovicium til tidlig devon, omtrent 490-390 millioner år siden, ved at platen bestående av «Grønland og Nord-Amerika» (Laurentia) beveget seg mot «Vest-Europa og Skandinavia» (Baltika). Det mellomliggende Iapetushavet lukket seg helt som ledd i en wilsonsyklus, platene ble skjøvet sammen og dannet en fjellkjede som er en av de største som har eksistert i jordas historie. Fjellkjedefoldingen presset det gamle grunnfjellet nedover og brakte eldre havbunnskorpe østover og la dette på toppen som skyvedekker.

kaledons-fjellkjededannelse Wikipedia

Andre mylonitter, Lørenskog og Tesse.

MER:
SNL: Mylonitt
SNL: Den Kaledonske fjellkjede
Wikipedia: Den Kaledonske fjellkjede

pn-0118_mylonittisk-gneis-tofte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s