Rødspettegneis, Fevik

Rødspettegneis
Også kalt Hasletangen gneis.  Gneisen fra Haslatangen ble tatt ut i perioden 1890–1940 og brukt som gravstein. Uttaket av steinen var lite, og den ble kun brukt på de lokale kirkegårdene på Sørlandet.  Navnet har den fått etter flyndren Rødspette.

Steinen ble dannet for ca. 1 100 mill. år siden i en stor fjellkjede som nå er en del av Sørlandet. Steinen består av rødbrun granat, sort amfibol og glimmer, mørke metalliske jernmineraler, lys kvarts og feltspat. Den mørke farven fremkom da væsker strømmet gjennom en sprekk i fjellet. Væskene reagerte med steinen, «spiste opp» kvartsen, og omgjorde granatene til amfibol i de nærmeste par centimetrene.

MER:
Wikipedia: Rødspettegneis

n-0115_rodspettegneis-fevik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s