Solstein – Bamble

Solstein
Solstein kalles også aventurinfeltspat. Det er en rødbrun feltspat med et egenartet rødt fargespill som skyldes inneslutninger av tynne lameller med jernglans (hematitt). Feltspaten er vanligvis av typen oligoklas, men et tilsvarende fargeskimmer kan også forekomme i mikroklin-feltspat. Solstein til smykkesteinsformål har i nyere tid vært produsert fra Bjordam gård i Bamble.

Sagaens solstein, stein benyttet av vikinger som navigerte i nordlige Atlanterhavet for å «finne Solen» på en overskyet dag. Ingen vet noe sikkert om dette, men det kan tenkes at solsteinen var laget av mineralet cordieritt. Sollyset er svakt polarisert. Hvis man skjærer en cordieritt i en viss retning til en terning, og ser på himmelen gjennom terningen, vil de gule strålene i det polariserte solspektret slippe gjennom, mens de blå strålene ikke slipper igjennom når terningen er orientert rett.

Se også Cordieritt.

MER:
SNL: Solstein
Wikipedia: Solstein
UiO: Solstein

PN.0068_Solstein

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s