Cordieritt – Risør

Cordieritt
Cordieritt er et mineral som består av magnesium-aluminium-silikat med noe jern for magnesium, (Mg,Fe)2Al4Si5O18. Cordieritt er strukturelt beslektet med beryll, men har rombisk symmetri. Hardheten er stor, 7–7,5, og mineralet er glassaktig og oftest blåfarget. Det viser sterk dikroisme (pleokroisme), blå i én retning og gul i en annen, og går på grunn av denne egenskapen også under navnet dikroitt. Et annet foreldet navn er iolitt.

Cordieritt er vanlig i regionalmetamorfe leirholdige sedimenter, men forekommer også i enkelte granitter og pegmatitter. I Kragerø-området finnes opptil meterstore cordieritter dannet ved omvanding av berggrunnen av gneis.  Man antar en alder på rundt 1700-1500 mill. år. Se også Solstein.

Cordieritt er oppkalt etter den franske geolog og gruveingeniør P. L. A. Cordier (1771–1861).

MER:
SNL: Cordieritt
UiO: Cordieritt
Bergvesenet: Bamble sektoren, BV3736
NAGS: Cordieritt
NGU:  Rapport 92.234
NGU: Rapport 93.078
Mindat.org: Cordieritt

pn-0069_cordieritt

En kommentar om “Cordieritt – Risør

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s