Østerdalsgneis – Solør

Gneis Royal / Østerdalsgneis
Gneis Royal er en gneis og tilhører gruppen av metamorfe bergarter, og er en norsk gneis fra Solør. Den er forholdsvis fint kornet og har en jevn vakker blekrød farge. Mønsteret er jevnt og fint hos denne bergarten. Bruddet på Gjesåsberget ved Flisa har vært en av få norske natursteinsprodusenter med uttak av gneis. Med merkevarenavnet Gneis Royal har det vært sporadisk drift på denne blekrøde gneisen siden 1960. Steinen har blitt sendt i blokker til blant annet Italia, Tyskland, Spania, Sverige og Taiwan, men den blir også brukt her i Norge.

Gneis
Gneis er den aller vanligste bergarten eller bergartsgruppen i Norge, og mange nordmenn vil kjenne denne grå, tilsynelatende litt kjedelige steinen fra svaberg og fjellknauser. Det finnes mange typer gneis, og de har ulike navn, avhengig av sammensetningen til den opprinnelige bergarten. Mange har fått navn etter karakteristiske mineraler (biotittgneis, granatgneis, staurolittgneis), mens andre har navn etter strukturen (båndgneis, øyegneis, åregneis). I tillegg vil de kunne få handelsnavn som viser hvor gneisen er tatt ut – eller litt mer selgende navn som Barents Red eller Gneis Royal.

Gneis er en metamorf bergart, det vil si at den er omdannet fra en annen eller flere bergarter, etter å ha vært utsatt for stort trykk og varme. Gneis inneholder derfor de samme mineralene som de bergartene den er dannet av.

MER:
NGU: Forekomstområde 425 – 614
NGU: Gneis
Diverse: Gneis Royal
Geo365: Gneis
Geo365: Grå – men langt fra kjedelig
Geo365: Gneis som salgsvare
SNL: Gneis
Wikipedia: Gneis

PN.0059 Østerdalsgneis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s