Fluoritt – Byrte

Fluoritt
Fluoritt er ett mineral som opptrer i alle mulige farger, men fremkommer oftest fiolett. Mineralet er meget utbredt, særlig på ganger og sprekker i granitter og deres kontaktsoner. Det krystalliserer kubisk, og spalter lett i fire retninger etter oktaederet. Kjemisk er det et kalsiumfluorid, CaF2.  Fluoritt kalles også for fluss-spat.

Fluoritt anvendes i stor utstrekning som flussmiddel (derav navnet), dvs. som smeltemiddel i metallurgisk industri; det er den viktigste kilde til fremstilling av flussyre og fluor. Krystaller av fluoritt brukes i linser og prismer for mikroskoper og teleskoper.

MER:
SNL: Fluoritt

PN.0074_Flouritt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s