Anortositt – Hellvik

Anortositt
Dypbergart som domineres av mineralet plagioklas (normal 75-95%). I det mineralogiske klassifikasjonsdiagrammet for dypbergartene hører den hjemme sammen med gabbro. Fargen er gjerne grålig eller brun, men med svak omvandling blir bergarten hvit.

Hvit anortositt
Plagioklas spalter normalt langs krystallflatene som lyset reflekterer fra. Når varmt vann presses inn i sprekkdannelser vil plagioklasen reagere med vannet og forandre utseende. Den blir hvit.  Vanntemperaturen må være høy, rundt 250 grader C, og vann oppnår kun så høy temperatur under stort trykk. Denne reaksjonen har derved oppstått relativt langt nede i jordskorpen.

Denne omdannelsen har pågått langs noen brede soner i Egersund-Ogna anortositten og derved dannet den hvite varianten.  Ved Hellvik utnyttes denne og brytes som «Hellviksplitt». Bergarten tas ut, knuses og brukes i stor grad til veikonstruksjoner; for eksempel benyttes den i asfalt for å gjøre asfalten lysere. Det eksporteres også masse som sendes med lasteskip til kontinentet fra Hellvik havn.

x_anortositt

MER:
NGU: Forekomstområde 1101 – 501
NGU: Rapport 2004-007
Wikipedia: Rogaland anortosittprovins
Norsk Bergindustri: Hellviksplitt AS

PN.0107_Anortositt, Hellvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s