Bikakekorall – Sandvika

Bikakekorall
I siste del av silur dominerte korallene. De bygget opp svære korallrev ute i det grunne og klare silurhavet som dekket Østlandet på den tida. Korallene levde enkeltvis eller i kolonier. Bikakekoraller (Favosites) er en uttdødd slekt av koraller som ofte finnes som fossiler i Oslofeltet. Korallen dannet lange, rette kalk-rør som huset polyppene. Kalkrørene var svært tettsittende, slik at kalkveggene i polyppene dannet 5- eller 6-kantende polygoner. Overflaten ser derved ut som en bikake, derav navnet. Veggene mellom polyppkamrene er gjennombrutt med små åpninger slik at polyppene har kunnet overføre næring seg imellom.

KorallH. ALLEYNE NICHOLSON 1876

Bikakekoraller utviklet seg i ordovicium og døde ut i perm. De var pionerarter og kunne vokse rett på gjørme, og la slik grunnlaget for nye korallrev. Sammen med kjedekoraller og hornkoraller er dette en av de vanligste koralltypene i Oslofeltet. Mange av disse dyrene hadde et ytre skall eller indre skjelett av kalk som gjennom tidene er blitt fossilisert og omdannet til bergarten kalkstein.

Denne bikakekorallen er i fra Sandvika. Se også flere på samlesiden for fossiler.

MER:
SNL: Bikakekorall
UiO: Koraller
Norsk Naturarv

 

2 kommentarer om “Bikakekorall – Sandvika

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s