Ametyst – Stange

Ametyst
Ametyst er en lilla variant av kvarts, SiO2. Det er den mest etterspurte varianten av kvarts og en populær edelsten som har vært brukt til smykker i lange tider. Ametyster finnes vanligvis i pegmatitter; i hulrom, druser, sprekker og geoder. Her kan ametysten vokse ut fra veggene og innover og på den måten utvikle fine krystaller. Ametyst får sin fiolette farge av jern (Fe3+) og titan (Ti4+). Geologisk forekommer de i både gamle og unge bergarter.

I Norge er det funnet ametyst flere steder, blant annet på Stange, Hedmark. Denne ametysten er i fra Stange som en del av en breksje. Arne Moløkken skriver om dette ametyst funnet: «I 1982-83 ble det i Brynsåsen pukkverk i Stange påtruffet en nord-sydgående sprekk (forkastning) i granittfjellet. For det meste var forkastningen tett, men noen steder dannet den åpninger på opptil 10 cm, ja enda noe mer ved en tverrgående rivningsprekk. Sprekken var fylt med en svart leire som ved tørking ble svært hard.»

I leiren hadde det utkrystalisert seg kvartsvarianten ametyst, tildels i meget gode krystaller. Krystallene var på opptil 9×16 cm. De fleste krystallene ble funnet løse i leiren, men noen få gode grupper ble også funnet der krystallene var vokst på moderbergarten, (ut-lutet granitt). En liten promille av krystallene var fasettmateriale av utmerket kvalitet. De første årene ble stenbruddet drevet mot sør. Senere og nå blir bruddet drevet østover bort fra forkastningssonen. Fra geologiske undersøkelser er det konstatert en forkastning fra Mjøsa ved Tangen og nordover inn i Løten. Etter våre observasjoner tyder det på at det er flere mer eller mindre parallelle forkastnings- eller bruddsoner hvorav en er observert i Midtskogen pukkverk i Elverum. En breksje gir forøvrig meget pene mikromineraler, bl.a. harmotom. Det er nærliggende å anta at bruddsonene stammer fra den urolige geologiske periode i Permtiden for ca. 250 millioner år siden.

Kvarts opptrer også i andre varianter, som Melkekvarts, Aventurin og Røykkvarts.

MER:
Nags: Ametyst (nedlastning)
SNL: Ametyst
Wikipedia: Ametyst 
Nags: Ametyst fra Stange
NGU: Brynsåsen pukkverk

N.0194 Ametyst breksje, Stange

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s