Damtjernitt – Ulefoss

Damtjernitt
Damtjernitt er noe så komplisert som en melanokratisk nefelin lamprofyr bergart.  For å ta det bit for bit;  Melanokratisk brukes i geologien på noe som er mørkfarget og benyttes om magmatiske bergarter som er rike på mørke mineral. Damtjernitt inneholder bla mineralene augitt og biotitt.  Nefelin er også ett mineral og siden navnet inneholder dette mineralet betyr det er det en vesentlig del av bergarten.  Lamprofyr er betegnelsen for mørke porfyriske gang-bergarter.

Uansett, den er en del av Fensfeltet som inneholder en rekke spennende bergarter og ikke minst mineraler.   Og som andre bergarter i Fensfeltet har den fått navn etter lokale steder og gårder i området de er funnet.

Fra NGU (rapport nr.: 2007.021): Geologien i Fensfeltet er beskrevet mer eller mindre detaljert i flere avhandlinger (f. eks. Brøgger, 1921, Dahlgren, 1983, Ramberg et al. 2007), og vi gir her bare en grov oversikt. Bergartene i Fensfeltet er dannet ved en uvanlig type vulkansk aktivitet for 550-600 millioner år siden. Tilførselsrøret til en vulkan som lå høyere oppe omfatter i dag et område på 4-5 km² på overflaten. Røret består stort sett av karbonater dannet ved størkning av smeltemasser (Karbonitteter: Rødberg, rauhaugitt og søvitt). Flere av disse bergartene har en stor andel av sjeldne jordartselementer og radioaktive grunnstoffer som er ansvarlig for de høye naturlige gammastrålingene i området. Thoriumkonsentrasjonen er spesielt høy i flere av de vulkanske bergartstyper (rødberg, rauhaugitt), men også uran finnes i betydelige mengder i de fleste bergarter (Dahlgren, 1983). Det vulkanske området er omgitt av «vanlige» granittiske og
feltspatrike gneiser.

Se også Hollaitt, Søvitt og Fenitt.

MER:
SNL: Damtjernitt
SNL: Lamprofyr
SNL: Nefelin
NGU (rapport nr.: 2007.021)

N.0174 Damtjernitt - Fen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s