Sparagmitt – Lillehammer

Sparagmitt
Sparagmitt er en feltspatrik sandstein, gjerne med dårlig rundede, grove korn. Navnet ble innført av J. Esmark 1829 for sandsteiner av eokambrisk alder fra Sør-Norge. Som bergartsbetegnelse er sparagmitt ikke brukt utenfor Skandinavia, internasjonalt brukes betegnelsen arkose. Sparagmitten er en del av Hedmarkgruppen.

Hedmarkgruppen, tidligere kalt sparagmittgruppen, er en mektig geologisk lagrekke av sedimentbergarter som ble avsatt i et stort basseng.

Kuriosa: Sparagmitten/sandsteinen ble godt kjent i 1994 da den ble brukt i medaljene under De olympiske vinterlekene på Lillehammer. Denne sparagmitten er en rest fra produksjon av medaljene til Lillehammer-OL i 1994, hentet fra Lysgårdsbakkene under byggingen av disse.
lillemed

MER:
Hedmarkgruppen
SNL: Sparagmitt
SNL: Hedmarkgruppen
NGU: Hedmarkgruppen

pn-0148_sparagmitt-lillehammer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s